Vill du ha en bra lön?

Är du utan arbete, men vet inte hur du ska få jobb, eller du vet inte inom vilket yrke du ska söka för att gå ett jobb? Då kan jag tipsa dig om att alla som arbetar inom något byggjobb, enkelt kan få jobb. Du kan arbeta som målare, som snickare, som VVS montörer, med elektriker – alla jobb som behövs inom byggbranschen är heta yrken just nu. Här ska jag gå igenom vad de olika yrken ger för hantverkarlöner. Då blir det lättare att veta vad du kanske vill bli när du blir stor.

Målare

Många tror att det är jättelätt att måla, det är väl bara att ta en pensel, och doppa den i en målarburk så penslar man på. Inget kunde vara mer fel. Att arbeta som målare innebär att kunna riva, spackla, slipa och måla. Snittlönen för en målare går på cirka 32 000 kronor i månaden. Och det är när du är utbildad målare och har arbetat som det i några år.

Snickare

Många snickare har gott om jobb, om man bor i någon av våra storstäder. Bäst tjänar en snickare som arbetar i Stockholm. En medellön för en snickare brukar ligga på 29 000 kronor i månaden. Om du är snickare som arbetar åt en kommun, eller åt staten tjänar du ungefär 25 000 kronor i månaden.

VVS montör

Om det är lätt att få jobb som snickare, är det ännu lättare att få jobb som VVS montör. Här är dock lönerna lite lägre. Lönen pendlar mer inom detta yrke. Den lägsta medellönen ligger på 22 500 kronor i månaden, medan den högsta lönen ligger på 38 000 kronor. Även här ligger de som arbetar inom kommun eller stat på en lägre lönenivå än de som arbetar inom provat sektor.

Elektriker

Som du kanske märker ligger de flesta länderna ganska nära varandra. Det gäller även elektriker, som tjänar kring 28 000 kronor. Den lägsta medianlönen ligger på 21 700 kronor och den högsta medianlönen på 28 600 kronor. Så vill du ha en bra medellön ska du välja något av dessa hantverkaryrkena. Lycka till!

1 Oct 2017

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?