Är dina elprodukter säkra?

En elektriker i Laholm är ansvarig för att göra korrekta elinstalltioner, men när det gäller elprodukter du har i hemmet så är det du som ansvarar för att de är hela och säkra. Om du märker att av något glappar, att det är konstiga ljud eller att det kanske till och med luktar bränt så kan det vara något som är fel med elen. Samma om säkringarna löser ut. Det kan vara en av dina elprodukter som gett upp, som min kaffebryggare jag tidigare har skrivit om!

För att du ska slippa råka ut för en elolycka är det bra att regelbundet kolla dina saker som drivs med el. 

Bra checklista för koll av elprodukter

Elsäkerhetsverket har tagit fram en riktigt bra lista på vad du bör kolla och hur. Här är den listan:

  • Sitter sladden ordentligt fast i både produkten och stickproppen?
  • Är alla sladdar hela, med yttre isolering intakt ända in i produkten, stickproppen eller skarvuttaget? Är isoleringen fri från missfärgningar, sprickor och andra skador?
  • Ligger någon sladd i kläm? Se till att inga sladdar har hamnat under till exempel en bokhylla eller i en dörröppning. Klämda sladdar är en säkerhetsrisk.
  • Kommer någon sladd i kontakt med en het yta som till exempel elektriska värmeelement, varma glödlampor, spisar, ugnar eller varmvattenledningar? Hög värme kan skada sladdarnas isolering.
  • Ligger sladdar ihoprullade som ”fågelbon”? I större knippen av belastade sladdar kan värmen bli hög. Undvik därför sladdhärvor och om du använder sladdvinda - se till att hela ledningen är utdragen.
  • Finns det produkter med lösa eller trasiga höljen? Byt ut dem eller lämna in dem till en serviceverkstad för reparation.
  • Har du heta lampor i närheten av brännbara textilier? Se till att gardiner, sängkläder och liknande inte kommer i kontakt med lamporna.
  • Har du lampor som blinkar eller som på annat sätt fungerar onormalt? Orsaken kan vara ”glappkontakt”, vilket kan medföra överhettning och brand.
  • Använder du lampor med högre effekt än armaturens maxvärde? Byt till en lampa som stämmer med tillverkarens anvisning på armaturen.
  • Har du dammsugit bakom kylen och frysen på sistone? Dammsug utrymmet samt kylslingorna och kompressorn på baksidan åtminstone någon gång per år, eftersom dammet kan utgöra en brandfara.
  • Har du gamla elprodukter hemma? Var då extra uppmärksam på slitage och skador som kan göra produkterna strömförande.

(Listans källa: www.elsakerhetsverket.se)

15 Sep 2021

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?